3 úplne základné pravidlá starostlivosti o vlasy

3 úplne základné pravidlá starostlivosti o vlasy

  • Publikované: 21. júl, 2021
  • Autor: Gold
3 úplne základné pravidlá starostlivosti o vlasy
Vlasy v dnešnej dobe podliehajú množstvom vplyvov, ktoré su pre ne neprirodzené a či chceme alebo nie, škodí im úplne všetko, čo si trendy dnešnej doby vyžadujú.

Móda, sebavyjadrovanie alebo naše postavenie v spoločnosti nesie so sebou rôzne úpravy a zmeny štýlu naších vlasov. Vlasy si češeme, tupírujeme, stajlujeme, zosvetlujeme, farbíme. Nosíme gumičky, štipce, príležitostne možno nejaké príčesky a tak ďalej a tak ďalej. Za týmto všetkým stojí daň, ktorá uberá na kvalite naších vlasov. Tomu sa dnes však ale moderná žena nevyhne. Poďme si teda povedať o troch najzákladnejších pravidlách starostlivosti o vlasy, ako ich dostať do rovnováhy s tymito všetkými každodennými požiadavkami.

1. SPRÁVNE UMÝVANIE

Pri “umývaní vlasov“ si mnohý znás predstavia, umývanie vlasov ako takých. Avšak v skutočnosti by sa tento proces mal volať umývanie vlasovej pokožky. Primárne umývame vlasovú pokožku, samotné vlasy v dĺžkach sa umývajú a čistia tou penou, ktorá sa vytvára pri čistení vlasovej pokožky. Preto v tomto prvom kroku by sme sa pri umývaní šampónom mali zamerať najmä na vlasovú pokožku a dôkladne ju prečistiť. Šampón teda musí zohľadňovať stav našej vlasovej pokožky. Umývame šampónom vždy dva krát. Prvé nanesenie šampónu nám z vlasov a z vlasovej pokožky odstraňuje prach, špinu, maz a rôzne iné povrchové veci.

V druhom kole “šampónovania” už reálne riešime stav našej vlasovej pokožky a vyživujeme ju. Po dôkladnom opláchnutí vlasov od šampónu prichádza regeneracia vlasov samotných. Čiže vlasových dĺžok. O to sa stará kondicionér. Výber kondicioneru sa teda vyberá podľa aktuálneho stavu naších vlasov. Vlas vždy potrebuje dve veci - hydratáciu alebo proteíny. Kondicionér po umývaní vlasov šampónom znovu uzatvára vlasovú štruktúru, vďaka čomu niesu vlasy roztrapkané v dĺžkach. Ak ste niekedy niekde počuli, ze kondicionér vlas zaťažuje, nieje to pravda, je to mýtus. Kondicionér sa vždy používa po opláchnutí šampónom je nevyhnutný pri správnom umývaní a regenerácii vlasov.

2. STAROSTLIVOSŤ PRED ÚPRAVOU A PO ÚPRAVE VLASOV

Vyživit samotné vlasy vieme maximálne 5cm od vlasovej pokožky. Ostatnú časť vlasov potrebujeme vyživiť mechanicky, správnym výberom starostlivostlivého stylingu. Treba si uvedomiť, že čím máme vlasy dlhšie, tak dĺžkach, ktoré sú najďalej od vlasovej pokožky sú vyživené najmänej, preto máme vlas najsuchší v ich koncoch. Potrebné je dodať dlžkam vo forme správnych produktov starostlivost a to hydratáciu alebo proteíny. V obidvoch prípadoch platí, nezabúdať na UV ochranu. Pri výbere starostlivosti o vlasy alebo stylingu veľmi záleží aj od toho, čo chceme docieliť. Hladký efekt, alebo vlny, či mobjem.

3. DÔKLADNÉ PRESUŠENIE VLASOVEJ POKOŽKY

Veľmi dôležité je, aby sme si po umytí vlasov, dôkladne presušili, najmä korienky. Predstavte si les, v ktorom je po daždi vlhko. Vo vlhkosti sa v tedy najviac darí hubám a baktériam. Pre les je to prospešné avšak pre našu vlasovú pokožku nie. Dôkladným presušením vlasových korienkov tak predídeme rôznym kožným problémom. Keď už sme zvolili v kroku číslo dva, správny styling aj s tepelnou ochranou (dnes už väačšina stylingových produktov obsahuje UV ochranu, alebo ochranu pred tepelným upravovaním) nemusíme sa báť o poškodenie vlasov pri fénovaní. Teplota fénu by mala byť nastavená na strednú teplotu. Dĺžky vlasov fénujeme tak, že nasmerujeme fén v ich smere prirodzeneho rasu od hora dole a cez prsy alebo kefu dopomahame vlasy uhladit smerm nadol.